Tips om geconcentreerd te blijven tijdens het thuiswerken

Geplaatst op 23-09-2022

Categorie: Samenleving en ontwikkeling

Thuiswerken is geweldig! Je bespaart geld op woon-werkverkeer en kunt meer tijd vrijmaken voor jezelf en je gezin. Maar soms kan het moeilijk zijn om geconcentreerd te blijven als je vanuit huis werkt. De verleiding om even een dutje te doen of om de vijf minuten op Facebook te kijken is groot. Als je productief wilt blijven op het werk zonder je verstand te verliezen, zijn hier enkele tips:

Werk niet in bed

Werken vanuit bed is een veel voorkomende valkuil voor mensen die thuis werken. Als je probeert wat werk af te krijgen en je je niet helemaal kunt concentreren omdat je hersenen wazig en mistig aanvoelen, kan dat komen doordat je te lang hebt gewerkt.

Als je echt productief wilt zijn, probeer dan je kantoor elders in huis in te richten. Als dat niet mogelijk is (ik bedoel, laten we eerlijk zijn, vastzitten aan kabels is niet leuk), zorg er dan in ieder geval voor dat de omgeving waarin je werkt bevorderlijk is om dingen gedaan te krijgen.

Zet de wekker

Thuiswerken kan een geweldige manier zijn om meer gedaan te krijgen en het meeste uit je dag te halen. Maar het is ook gemakkelijk om afgeleid te worden of de tijd uit het oog te verliezen als je thuis werkt. Om dit te voorkomen kunt u een wekker zetten, zodat u zich aan een schema houdt en u zich op uw taken kunt concentreren. Een wekker zetten kan u helpen om elke ochtend op dezelfde tijd wakker te worden, zodat uw lichaam het circadiane ritme kan volgen. Ik gebruik het liefst een online wekker die je helpt om overal en op al je devices connected te zijn.

Niet multi-tasken

Wanneer u thuis werkt, kan het verleidelijk zijn om te proberen meer dan één ding tegelijk te doen. U denkt misschien dat u efficiënt bent door twee dingen tegelijk te doen, maar dat is niet waar! In feite tonen studies aan dat het menselijk brein niet in staat is om te multitasken. De waarheid is dat je hersenen zich maar op één ding tegelijk kunnen concentreren - en als je twee dingen tegelijk probeert te doen, lijdt elke taak daaronder.

Als je dingen efficiënt en effectief gedaan wilt krijgen, concentreer je dan op één taak tegelijk. Richt al uw energie op het zo grondig mogelijk afronden van die taak voordat u verder gaat met het volgende punt op uw lijst of projectplan (of hoe u ook vooruitgang wilt boeken). Het kan soms voelen als een zware strijd; maar als u uzelf voldoende tijd gunt tussen activiteiten en werkpauzes (die ik hierna zal bespreken), zal deze methode helpen afleiding weg te houden, zodat u niet heen en weer hoeft te schakelen tussen verschillende taken in dezelfde periode met weinig succes of vooruitgang op beide fronten!

Stel een schema op en houd je eraan

Een van de beste manieren om geconcentreerd te blijven bij thuiswerk is een schema opstellen en je daaraan houden. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen falen in deze eenvoudige taak. Om u te helpen uw eigen werkschema op te stellen en u eraan te houden, volgen hier enkele tips:

Overwerk jezelf niet

Hoewel het misschien verleidelijk is om urenlang te werken, kan dit leiden tot een burn-out. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt, zodat je jezelf kunt opfrissen en met een frisse blik weer aan het werk kunt. Neem een pauze van de computer en ga iets anders doen (zoals wandelen of douchen). Thomas van OnlineReviews raadt ook aan om je smartwatch of je smartphone even uit te doen en écht te disconnecten.

Beloon jezelf (maar niet met eten of werken)

Beloon jezelf met een pauze, een wandeling of een telefoontje met een vriend.

Beloon jezelf niet met eten of werk. Dit kan je afleiden van je taak en het moeilijker maken om je later op de dag op je werk te concentreren. Beloon jezelf in plaats daarvan door iets te doen dat je gezondheid ten goede komt in plaats van schaadt (of je afleidt).

Beloon jezelf niet met iets dat enige vorm van stress of angst veroorzaakt - dit omvat dingen als het checken van Facebook, Instagram of Twitter voor updates over mensen die je misschien veroordelen omdat je vandaag niet genoeg werk hebt afgemaakt!

Houd je werkruimte schoon en georganiseerd

Je werkruimte schoon en georganiseerd houden is een belangrijk onderdeel van je concentratievermogen. Als uw werkruimte rommelig is, is het moeilijk om u te concentreren op een taak, omdat u zich te druk maakt over de vraag of de kat al dan niet een stapel papieren heeft omgestoten of dat de hond uw ochtendkoffie heeft omgestoten.

Door uw werkplek schoon en georganiseerd te houden, houdt u ook rommel weg van de plek waar u aan het werk bent, zodat u gemakkelijker kunt zien wat er op die plek moet gebeuren. Het maakt het ook moeilijker voor afleiding om je werkruimte binnen te sluipen (waar we hieronder op ingaan).

Het kan verleidelijk zijn om de hele tijd thuis te werken, maar het is belangrijk om te onthouden dat de hele dag achter je bureau zitten niet per se goed voor je is. Je hebt pauzes en afleiding nodig om je langere tijd op een taak te kunnen concentreren. Daarom raden we je aan om niet meer dan vier uur per dag te werken.