Wanneer is de volgende Google algoritme update?

Geplaatst op 06-12-2021

Categorie: Computer en internet

Google wil graag de beste informatie voor gebruikers in de zoekmachine opnemen. Als de totale waarderingsstrategie voor een artikel of volledige website naar buiten komt of herkend is, zal de zoekmachine haar algoritme aanpassen. Ze wil immers niet dat er misbruik van kennis wordt gemaakt om amateuristische websites die de positie niet verdienen op de hoogste posities in de ranking terecht komen. Google, maar ook Bing verandert daarom eens in de zoveel tijd de manier waarop zij websites waardeert. Zo is er een tijd geweest dat startpaginas een geweldige boost aan de vindbaarheid van websites en paginas kon geven maar is deze strategie recentelijk iets minder waardevol geworden. Nog steeds werkt het fenomeen van de directory of startpagina link, deze is echter het sterkste als onderdeel van een divers linkbuilding profiel.

Niet alleen wil Google niet vertellen wat zij doet, er wordt ook vaak niet op voorhand aangegeven dat er een wijziging of update in het algoritme zal plaatsvinden. Dit draagt bij aan de zorgvuldigheid die webmasters moeten betrachten bij het bouwen van hun website terwijl zij zich onthouden van illustere ‘blackhat’ SEO strategieen. Een groot voordeel van het volgen van geoorloofde technieken is dat de algoritme updates deze toch vaak minder afstraffen en de website met kwalitatieve content en een divers linkprofiel veelal de dans ontspringen.

Een algoritme update voor een zoekmachine wordt meestal pas duidelijk wanneer deze aan de gang is of al heeft plaatsgevonden. Soms wordt de update vooraf aangekondigd maar in de meeste gevallen komt het als een verrassing waar websites eigenlijk niets tegen kunnen doen. Dit is dan ook direct de reden waarom de diversiteit van een marketing campagne en het voorkomen van slechts een enkele strategie van klanten werven moet worden voorkomen. Bij organische marketing is de website namelijk altijd overgeleverd aan de werkwijze van het platform wat wordt ingezet. Dit kan zomaar van dag tot dag aangepast worden.